CASUAL DAY

ROASTER’S GIN HONING & TONIC

Koffie Kàn is een Bélgische familiale koffiebranderij die al meer dan 40 jaar lang een unieke, eigen ontwikkelde technologie hanteert voor het branden van koffie. Op een eerlijke, milieu- en mensvriendelijke manier én volgens de principes van Slow Food. Marjolein Vermeersch, koffiespecialiste en eigenares van de Wenduinse koffiebranderij Koffie Kàn, lanceerde in samenwerking met The Bruges Gin Society haar eigenzinnige Roaster’s Gin. Hiermee etaleert ze haar kennis en passie voor de koffieboon en beantwoordt ze onmiddellijk één van de laatste gin trends: gin-tonic met koffie.

Ik heb hem ondertussen al geproefd en ik moet zeggen, het is lang geleden dat ik nog eens een warm gevoel kreeg van een gin. Marjolein wist wat ze wou: een fluwelige en citruszoete gin met een subtiele koffiesmaak ontwikkelen. Maar dan moet je wel nog iemand vinden die dit op professionele manier kan stoken, met als resultaat een gin die er uit springt, niet zoals de vele slechte gins die de laatste jaren op de markt kwamen. Die taak was weggelegd voor de mannen van The Bruges Gin Society, die hun stookkunsten al bewezen hadden met hun Black Swan Gin.

Roaster’s Gin – Honing – Cold Brew Koffie

Ik kon het dan ook niet laten om met deze gin te experimenteren. Wie Roaster’s Gin zegt, zegt ook Koffie Kàn. Hun slow – trager en minder geroosterde – koffie was de koffie waarmee ik met cold brew beginnen experimenteren ben. We maken dus een Gin en Tonic, waarin we de subtiele koffiesmaak van de gin nog wat accentueren met cold brew coffee.
De botanicals van de gin gaan het smaakprofiel van de koffie versterken. Er zit ook een licht citruszoet smaakje in de gin, dus voegen we er ook een klein beetje honing aan toe.

Sifon style G & T

We maken de gin en tonic niet in het glas zoals een klassieke G & T, maar gebruiken een sifon, om een fluwelen textuur te krijgen. De techniek heb ik gehaald bij Martin Hudak, Senior Bartender van The Savoy’s American Bar, die door Jurgen Lijcops naar Bar Burbure op het Antwerpse Zuid gebracht voor een memorabele guestbartending shift. Martin Hudak ademt de filosofie van The Savoy American Bar uit: making sure you have a memorable, once-in-a-lifetime experience. De man met Slovaakse roots en cold brew fanaat was heel open, dus vuurde ik mijn vragen op hem af. Hij gebruikt heel vaak cold brew coffee als ingrediënt, omdat dit wonderwel pairt met rum, amaro, gin en koffie. Martin won trouwens in 2017 het World Coffee in Good Spirits Championship. Dit is zowat het officieuze wereldkampioenschap mixologie voor  barista/barkeeper’s, waarbij innovatieve technieken getoond moeten worden om cocktails met koffie te combineren.

Wat heb je nodig?

  • 45 ml Roaster’s gin
  • 10 ml honingsiroop (2:1)
  • 20 ml cold brew koffie
  • 60 ml tonic

Hoe maak je het?

Vul een highball glas (met voldoende volume) of een tumbler met genoeg ijsblokken. Giet daar de gin over.

Vul de sifon met de rest van de ingrediënten. Sluit af en draai 2 patronen op de sifon en begas. Heel goed opschudden! En dan in het glas spuiten.

Kneus de zeste van citroen boven het glas en werk het glas af met de zeste.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *