CASUAL DAY

Mina bästa 10 tips mot STRESS!!!!!

Jag tänker dela med mig 10 TIPS för att MINSKA STRESS.

Det kommer ständigt nya rapporter och forskningsresultat som visar på att långvarig stress är något mycket negativt. När du befinner dig i ett stresstillstånd förbereder sig kroppen både fysiologiskt och mentalt på att hantera en faktisk fara.

Det innebär att pulsen rusar och att kroppens hormonproducerande körtlar börjar arbeta för högtryck med att utsöndra stresshormoner såsom exempelvis adrenalin och kortisol. Denna reaktion kan vara gynnsam om du ställs öga mot öga med en björn i skogen, men om den är mer eller mindre permanent utsätts kroppen för stora påfrestningar, vilket kan leda till stora problem.

Det är allmänt vedertaget att man bör minimera stress i vardagen. Hur du väljer att slappna av och vilka verktyg du använder är helt upp till dig. Huvudsaken är ju att du mår bra och får tillfälle för vila. Här får du dock 10 väl beprövade tips och tricks att ta till när du känner att stressnivåerna börjar öka. Du kan med fördel se tipsen som inspiration, inte som absoluta sanningar.

1. Sluta jämför dig med andra
I människans gener ligger nedärvt från lång tid tillbaka att jämföra sig med andra. Det har att göra med att det under alla år har varit viktigt att åtnjuta en hög status i en grupp av individer eller i samhället som helhet. I dagens läge ger denna tanke dock egentligen bara upphov till stress. Känslan av att man inte räcker till är mycket tydlig för många. Om du slutar att jämföra dig med andra kommer du förmodligen att bli lugnare till sinnet.

2. Ha roligt!
Ett av de mer käcka tipsen på den här listan! Men, livet är för kort för att du ska ta allting på största allvar och stressa upp dig över småsaker. Om du börjar ta saker med ”en klackspark” kommer du förmodligen snart att upptäcka att du blir mer harmonisk och att stressnivåerna sjunker.

3. Bry dig bara om saker du kan kontrollera
Hjulen i dagens samhälle snurrar otroligt fort och det finns miljoner saker du kan reagera på. Tyvärr är det många händelser i din omvärld som är av negativ natur. Du behöver bara slå på nyheterna för att förstå vad vi menar. Ett säkert tips för att minska stress är att bara bry sig om saker man kan kontrollera själv.

4. Tänk på dig själv

En anledning till att många känner konstant stress i vardagen är att det känns som att man inte är i centrum för sin egen värld. Det ställs krav på dig från alla möjliga håll men du har inte alltid möjligheten att ställa krav tillbaka. Minska stressen genom att fokusera mer på dig själv och dina egna önskemål.

5. Se misslyckanden som lärdomar

Många av oss är mycket oroliga för att misslyckas, både i arbetslivet och på hemmaplan. Att misslyckas är dock en naturlig del av livet och egentligen finns det bara fördelar med att misslyckas då och då. Misslyckanden ger nämligen lärdomar. Glödlampans uppfinnare, Thomas Edison, fick en gång frågan om han inte skulle ge upp sina försök. Han svarade då att han genom varje misslyckat försök kom ett steg närmare framgång.

6. Lev i nuet, framtiden och dåtiden

Enligt självhjälpens ABC ska man alltid leva i nuet. Problemet är att man då inte planerar för framtiden. Inte heller kan man bearbeta vad som har hänt tidigare. Med en balans mellan nutid, framtid och dåtid kan du ge dig själv de bästa verktygen för en balanserad tillvaro, utan onödig stress.

7. Omge dig med goda vänner

Det finns mycket forskning som visar på att socialt umgänge kan minska stressnivåerna. Vad det handlar om är förmodligen att man vid socialt umgänge helt enkelt varken har tid eller tillfälle att grubbla på saker och stressa upp sig.

8. Minska dina krav på dig själv

Om du sätter alltför ambitiösa mål lägger du en perfekt grogrund för stress. De flesta av oss är målorienterade och om vi känner att vi är långt från att nå ett mål är det lätt hänt att stressnivåerna ökar. Den enkla lösningen: Gör så att du har reella möjligheter att nå dina mål.

9. Ställ dig frågan ”hur?”

Du ställer dig förmodligen hundratals frågor varje dag. Oftast sker detta omedvetet och inte sällan börjar frågorna med ”varför?”, såsom exempelvis ”varför blev det så här?”. Ett bättre sätt att börja en fråga är med ordet ”hur?”. På så sätt skapar du en kedja av tankar i din hjärna som leder dig framåt. ”Hur ska jag göra för att minska stressen?” är en betydligt mer konstruktiv fråga än ”varför är jag så stressad?”.

10. Du är nummer ett

Sist men inte minst: Ta hand om dig själv. Skäm bort dig själv. Gör saker du älskar. Umgås med människor du tycker om. Du bestämmer över ditt liv och du bestämmer hur mycket stress du vill ha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *