HEALTH, SHOPPING

Kollagen – 8 hälsofördelar du får av detta protein

Kollagen nämns ofta när man pratar om hudåldring och är ett hett ämne i skönhetsforum. Det är ett protein som utgör cirka 30 procent av det protein vi har i kroppen.

Kollagen finns huvudsakligen i alla kroppens bindväv, såsom ben, hud (cirka 70% av huden består av kollagen), senor och blodkärl. Det finns också rikligt med hår, naglar, brosk, ligament och ben.

Redan vid 25 års ålder börjar produktionen av kollagen i kroppen att minska och minskar sedan med åldern. Tyvärr har detta en negativ effekt på kroppen på flera sätt.

Som jag nämnde tidigare pratar man ofta hudens åldrande och rynkor när kollagenet står i rampljuset. Men det finns faktiskt flera hälso- och skönhetsfördelar med att få i sig mer utav detta viktiga protein!

1. Kollagen hjälper vid ledsmärta

När vi förlorar kollagen så börjar våra senor och ligament att få mindre elasticitet och rörlighet. Detta leder till stelhet, svullna leder och mer smärta. kollagenet hjälper nämligen våra leder att röra sig lättare och minskar därav smärtan som ofta förknippas med åldrande.

2. Du får mer ut av träningen

Kollagen är ju som sagt ett protein så det är inte så konstigt att tillskott kan hjälpa till att bygga större och starkare muskler. Samtidigt får du även bättre återhämtning efter träning och fysisk aktivitet..

Risken att drabbas av träningsrelaterade skador minskar också eftersom att kollagen gör våra muskelfibrer starkare, mer elastiska och mer motståndskraftiga.

3. Förebygger hjärt- & kärlsjukdomar

Proteinet kollagen förbättrar elasticiteten i blod- och lymfkärlen. Detta gör det lättare för kroppen att rena sig och minskar därav risken att drabbas av lågt blodtryck samt förebygger hjärt- och kärlsjukdomar.

4. Kan minska ärrbildning

Kollagenet hjälper till att reparera och skapa nya celler utan att skada hudens vävnader. Eftersom kollagenprodukter hjälper till att bygga upp bindväven i huden kan man reducera ärr. Att få bort djupa ärrbildningar helt är tyvärr inte möjligt, men det kan i alla fall minska ärrbildningen!

5. Det är bra för synen

Kollagen kan förbättra ögonhälsan tack vare dess inverkan på framförallt hornhinnan.

6. Kan minska celluliter & hudbristningar

Kollagen fungerar som ett naturligt fuktgivande medel för huden och har visat sig ha en tendens att minska både celluliter och bristningar på kroppen.

7. Kollagen stärker naglar, tänder & hår

Tunna och sköra naglar, svaga tänder och håravfall kan vara en bieffekt av att kroppen har för lite kollagen. Detta kan vara extra viktigt att tänka på som vegetarian eller vegan då kollagen finns i animaliska livsmedel.

Kollagen kan hjälpa till med att ge tjockare, friskare hår och naglar som inte går av. Detta behöver inte endast vara ett tecken på ålder utan vem som helst kan ha problem med dålig hårkvalité och naglar som ständigt går sönder.

8. Kan förbättra matspjälkningen

Det har visat sig att glycinhalten i kollagen främjar tillväxten av bifidobakterier. Detta är en bra typ av probiotiska bakterier som är ansvariga för att smälta maten vi äter, absorbera näringsämnena i maten samt bekämpa dåliga bakterier som kan orsaka sjukdomar.

Det finns även studier som visar att glycin kan hjälpa till att skydda tarmen genom att bekämpa svullnad och inflammation som ofta ses vid exempelvis IBS (irritable bowel syndrome).

Mat som innehåller kollagen

Lättast får du i dig kollagen genom att äta animaliska produkter som till exempel nötkött, fisk, gelatin och kyckling. Ännu bättre är det om du äter inälvsmat, skinn och brosk. Men hur många äter inälvsmat nu för tiden?

För att boosta kollagenproduktionen är det bra att även äta exempelvis mycket spenat, kål, broccoli och spannmål. Speciellt livsmedel som innehåller C-vitamin är väldigt gynnsamt för optimal kollagenbildning.

Kollagen för veganer

Tyvärr kan du inte få i dig kollagen genom något annat än kött. Däremot finns det aminosyror, vitaminer och mineraler du kan kombinera för att få en optimal bildning av kollagen samt minska nedbrytningsprocessen.

Alla dessa ämnen tillsammans bidrar därmed till att öka kollagenproduktionen och elasticiteten i kroppens vävnader och inte minst i huden. Ett bra alternativ för den som vill boosta kollagenet i kroppen på ett djurvänligt sätt.

1. Zink

Zink skyddar cellerna mot oxidativ stress som bryter ner kollagen- och elastinvävnad. Du kan få i dig zink genom att äta fullkornsprodukter och nötter.

2. Vitamin c

C-vitamin behövs för optimal kollagenproduktion. Detta vitamin har också antioxidativa egenskaper som stabiliserar enzymerna som bryter ner kollagen. Samtidigt skyddar C-vitamin mot fria radikaler som försvagar kollagen.

C-vitamin finns i de flesta grönsaker, bär och särskilt citrusfrukter.

3. Genistein

Genistein stöder kollagenproduktion och hjälper till att blockera enzymer som kan skada huden. Du kan få genistein från sojamjölk och tofu.

4. Witamina A.

Vitamin A regenererar och regenererar skadat kollagen. För mer vitaminer kan du äta apelsiner, morötter och potatis.

5. Lykopen

Lykopen ger naturligt skydd mot solens UV-strålar, samtidigt som det skyddar huden från skador och ökar kollagennivåerna. Du får mer lykopen genom att äta tomater, rödbetor och chilipeppar.

6. Resweratrol

Resveratol är en kraftfull antioxidant som skyddar mot oxidativ stress som bryter ner kollagen och elastinvävnad. Denna antioxidant finns i skinn av druvor, blåbär och lingon.

7. Mangan

Mangan stöder hälsosam kollagenproduktion genom att aktivera enzymer som används av celler för att producera prolin. Det är en aminosyra som hjälper till att forma kollagenfibrerna.

Mangan är också viktigt för metabolismen av kolhydrater och proteiner i kroppen.

Du får mangan genom att äta ris, havregryn och bladgrönsaker.

8. Prolin i hydroksyprolina

Liksom andra proteiner består kollagen av flera olika aminosyror med särskilt höga nivåer av prolin och hydroxiprolin. De har visat sig vara banbrytande när det gäller att upprätthålla kollagenproduktion och spela en nyckelroll i kollagenstabilitet.

Vegetariska källor till prolin inkluderar sparris, bönor, bovete, kål, gräslök, gurkor, garbanzobönor, jordnötter, sojabönor och vattenkrasse.

Kollagentillskott

För alla som äter ett djur finns det många olika kosttillskott att välja mellan om du känner att du behöver det. Om du å andra sidan är vegan, letar du efter ”kollagen boosters”. De innehåller en sammansättning av näringsämnen som hjälper kroppen att skapa sitt eget kollagen. Flera av de ämnen som anges ovan är vanliga i dessa tillskott.

Vad påverkar kollagen negativt?

Som jag nämnde tidigare minskar naturligt kollagenproduktionen med åldern. Men det finns andra faktorer som påverkar kollagen negativt.

Autoimmuna sjukdomar.
Rökning.
Socker och raffinerade kolhydrater.
Sammantaget dålig kost.
Exponering för vatten och luftföroreningar.
Ingen sömn.
Brist på fysisk aktivitet.
UV-strålning.

Som du kan se är en hälsosam livsstil av yttersta vikt för att kollagenproduktionen ska fungera optimalt. Det är också nödvändigt att skydda det befintliga kollagenet i kroppen från att brytas ner för snabbt.

Så det är inte så lätt att det räcker att komma till kollagen eller de ämnen som bygger kollagen. Du måste också granska alla saker relaterade till en hälsosam livsstil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *