TRAVELS

Israel för helgen: Eilat. Röda havet, röda landar

Det är en stor glädje att plötsligt känna sig i slutet av den soliga polska vintern, den söta doften av ett blommande citrontree, se bladens saftiga gröna, smaka på den nypressade granatäpplejuicen och fördjupa kroppen i det varma Röda havet. Vår glädje var desto större eftersom tack vare finansieringen från det israeliska turistdepartementet var resan ganska lång, eftersom en fyra timmars resa från Polen till Eilat kostade cirka PLN 100 returer.

Vi hade bara några dagar till vårt förfogande, vilket gjorde Akaba viken till den perfekta destinationen för en spontan resa. I huvudsak är dock Eilat inte förtjusande. Det är förgäves att leta efter det förflutna i det. Moderna hotell och tvivelaktiga attraktioner byggda för horder av turister som vilar avslappnande i denna största utväg av Israel växer överallt. Vi fick snabbt tanken att gå från det till närliggande Egypten eller Jordanien, vars flagga slog upp i horisonten. På grund av att ständigt dyker upp billiga flyg från Polen är Eilat en idealisk plats från vilken det är värt att sätta sig vidare.

Korallrev i Eilat
Vår tid var mycket begränsad, så vi beslutade att stanna där för att kontrollera vad den har att erbjuda naturentusiaster. Denna sista stad i södra Israel har ett korallrev utanför kusten. Enkel snorkling ger redan möjlighet att titta på undervattensliv.

Och där – mirakel! Fläckiga clownfish, havsanemoner och varelser vars namn jag inte kan namnge. På grund av Tiranas sundets unika form, berg omgiven av vatten och en relativt stabil havstemperatur kan ett rev med många endemiska arter utvecklas här.

Vi var på det betalda Coral Beach Nature Reserve, som är en del av strandreservatet med den längsta revlinjen. Du kan också se undervattensliv på den gratis Migdalor, Kisuski-stranden, Dekel-stranden och Katza-stranden. I närheten av Eilat kan du också se Marine Park undervattensobservatorium, fågelreservat och Dolphin Reef. Du kan också prova på kitesurfing.

Själva Röda havet i närheten av revet imponerar med sin … blå. Etymologin av namnet som antyder en blodig nyans av vatten är inte helt känd och den hänvisar till flera fenomen som inträffar i den: periodiska blomningar av cyanobakterier som får havet att ta på sig en något brun nyans; färgen på själva reven; av det röda landet som omger vattnet och det forntida namnet på invånarna på kusten som en gång kallad Reds.

Den mest intressanta platsen i området – Czerwony Canyon
Eilat är emellertid framför allt en idealisk plats att vandra på den israeliska nationalspåret genom Negev-öknen som täcker så mycket som 40% av Israel. Mindre än 20 km från Eilatkusten är en riktig pärla i detta ökenland – Röda Canyon

 

PRAKTISK INFORMATION

 

  • Vädret i Eilat försvinner, särskilt på vintern, när de genomsnittliga dagtemperaturerna överstiger 22 ° C, och på natten 10 ° C. Trevligt och ibland varmt. Dessutom garanterar Eilat 360 soliga dagar om året, risken för regn är låg.
  • Vattentemperaturen i Röda havet från december till februari är cirka 22 ° C och under höstmånaderna 25 ° C. Som jämförelse överstiger Östersjön sällan 19 ° C i juli.
  • Som alla vet är israeliska priser yr. Detta märks särskilt i restauranger och barer. Så en stor upptäckt för oss var COFIX cafénätverk som erbjuder allt i sin meny för 5 NIS (nya israeliska siklar), så drygt PLN 5. Förutom varma och kalla drycker innehåller menyn smörgåsar och till och med små rätter som värms upp på plats
  • Priserna i butikerna i Eilat är fruktansvärt höga. Även här har vi ett tips – en enorm Shufersal Deal-stormarknad, där priserna till och med är 2-3 lägre än i andra butiker. Skillnaden är enorm.
  • Flygplatsen för billiga flygbolag från Polen ligger i Ovda, där du kan ta dig till centrum av Eilat på mindre än en timme med buss. Den här anslutningen stöder en buss till $ 8 per person. Det finns också en billigare kollektivtrafik från flygplatsen – buss 282 för 21,5 NIS. Bussen går också på lördagar.
  • Från Eilat till Red Canyon kan nås med stadsbuss nr 392.
  • Naturreservatet Coral Beach ligger 7 kilometer från Eilat centrum. Tillträde till stranden för en vuxen är 35 SEK. Stranden kan nås med offentlig buss nr 16. Samma buss stannar också vid Marine Parks observatorium
  • Boendet baserar sig främst på den mer välbärgade turist. Med förbokning kan du hitta bra erbjudanden och billigt boende. Det finns också en campingplats.
  • Specificiteten i Israels situation kan kännas när foten placeras på marken för första gången. Det finns mer beväpnad militärpersonal från alla sidor, det finns fler mål och kontroller. Dessa är särskilt betungande för personer som i sitt pass har ett visum för ett land i konflikt med Israel, och Daniel hade det (iranska visum). Men det störde oss inte särskilt, för det finns väldigt få fall av personer som vägrade att stanna i detta land. Det fanns inga stora problem när vi anlände, även om det var en diskussion mellan tjänstemän om vad de skulle göra med oss. Endast utloppet visade sig vara mycket problematiskt …

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *