CASUAL DAY

ALKOHOL | VASKA & DU KOMMER MÅ BÄTTRE.

Vi svenskar ligger i topp när det kommer till konsumering av alkohol. Vi tar oss gärna en kall öl till maten eller ett glas vin mitt i veckan. Framförallt får vi inte glömma den traditionella nubben till midsommar.

Ja, alkoholen är hos många en del av familjen. En kärleksfull vän som man gärna spenderar tid tillsammans med. Men den kan också snabbt bli ens värsta mardröm.

GÅR INTE HAND I HAND.

Alkohol är en drog. En drog som man som konsument bör har väldigt stor respekt för eftersom det inte krävs mycket för att hjärnan skall kunna överlistas av promillehalten. Människans kropp är inte skapt för att kunna hantera alkohol, men så länge som det rör sig om små enstaka tillfällen så har knoppen kapaciteten att hålla sig i balans.

För alkoholen pratar direkt till hjärnan och ger oss ofta en positiv signal till något bra. Vilket gör att man gärna snart vill göra om samma sak igen. Man mår som allra bäst under den stunden alkoholen befinner sig i kroppen. Vilket gör att det kan gå otroligt snabbt mellan att konsumera enstaka tillfällen till att få ett mer regelbundet sug efter alkohol. Det är oftast här som man bör vara uppmärksam på sig själv. Nu är det inte alltid längre en “belöning” utan mer ett beroende.

Hjärnan har alltså nu överlistats av alkoholen och har inte längre kontrollen på vad som händer med både kropp och knopp i samband med att alkoholen konsumeras.

Depression, ångest och andra emotionella sjukdomar går inte hand i hand med alkoholen. Åtminstone inte som vänner. Det finns ett starkt samband mellan dessa två saker. Många personer som lider av psykiska sjukdomar dricker gärna för att lindra sin ångest och sina känslor. Dessutom är alkohol bra på att dämpa ångest och oro. Dock är denna effekt inte speciellt långvarig och allting förstärks efteråt när verkligheten kommer tillbaka.

Det bästa man kan göra är att låta bli alkoholen under den perioden som allt känns extra tungt eller när man lider av ångest eller depression. Åtminstone vara extremt försiktig. Framförallt om man samtidigt går på antidepressiva mediciner. Den kombinationen går verkligen inte ihop.

Det finns heller ingen forskning som stödjer rapporterna om att ett glas vin om dagen skulle vara bra för kropp och hjärnan. Går man efter detta, så bör man definitivt tänka om. Det är mest en önskedröm skulle jag vilja tro. En anledning till att få ta sig ett glas vin under en vardagskväll. Utan att känna skam.

MIN ERFARENHET.

Jag har varit en av dem som tidigare konsumerat en hel del alkohol, sedan min arton årsdag. Från början i syfte för att det var en social grej att göra men som senare blev ett sätt att dämpa mina känslor och psykiska besvär. Vilket gjorde att jag blev tvungen till att göra ett aktivt val. Dels för att rädda mig själv men också för att inte fortsätta utsätta mina närmaste för otrevligheter. För i slutet kunde jag inte hantera mig själv i samband med att alkoholen nådde min hjärna.

Idag dricker jag knappt alls. Ett aktivt val som jag tillsammans med min fästman tog efter att ha haft en hög promille halt i kroppen i samband med mitt självmordsförsök. Jag var helt enkelt en fara för mig själv och kunde inte längre kontrollera drogen. Så det är inte speciellt ofta man kan se mig förtära alkohol. Men jag ska samtidigt inte sticka under stolen med att det aldrig händer, för ibland sker det. Men det är under strikta regler som jag själv satt upp.

  • Max två glass vin
  • Inta aldrig ren sprit
  • Blanda inte alkohol
  • Sluta dricka om personer tycker du börjar bli otrevlig
  • Drick ALDRIG när du vet med dig att du ha en dålig dag.

Den sist nämnda punkten är framförallt det allra viktigaste. Jag har inte tillåtelse att dricka enbart för att dämpa min ångest eller oro som jag tidigare gjort. Dessutom slår alkoholen ut verkan på de antidepressiva tabletterna som jag regelbundet tar.

Personligen mår jag betydligt bättre efter att ha strukturerat upp denna biten. Jag känner mig piggare och mycket gladare och jag behöver inte oroa mig för att alkoholen ska få mig att göra något som jag i efterhand kommer få ångra. De antidepressiva medicinerna som jag intar fick även dem sin fulla verkan efter att jag strukturerade om mina alkoholvanor.

MINA TIPS TILL ER.

Försök undvika alkoholen så mycket det går och ta aldrig till den för att dämpa din psykiska ohälsa. Det kommer enbart kosta dig mer än vad alkoholen för stunden ger dig. Ångesten och alla känslor har en tendens till att slå tillbaka. Oftast hårdare än tidigare. Så det absolut klokaste man kan göra är att undvika och se över ens alkoholvanor. Går du dessutom på antidepressiva mediciner så försök att undvika alkoholen för att få den fulla effekten och för att undvika andra bieffekter som alkoholen kan orsaka tillsammans med dina mediciner. Detta är självklart individuellt hur pass mycket man påverkas av denna kombinationen.

Skulle det vara så att du inte kan vara utan ditt glas en Fredag kväll, sätt upp tydliga regler kring vad som gäller. Är det ett glas som gäller så ska det också bara vara ett glas som intas den kvällen.

Ett annat tips är att se till att det inte finns några flaskor hemma. Vaska dem som du har ståendes i skåpet och se till att inget nytt köps in.  Det kommer resultera i att åtkomsten kommer bli svårare när suget infinner sig. Om det skulle bli så att du får lusten att åka till systemet för att köpa en flaska vin. Intala dig själv om vilken kö det kommer vara på stället och att det inte är värt att stå i den för en liten flaska vin.

Jag är fullt medveten om att man idag kan anses vara konstig om man inte dricker alkohol. För den har en stor betydande roll i vårt samhälle. Man känner sig nästan lite skamsen när man är den som inte dricker runt bordet. Men försök att motstå ändå. För imorgon är det du som vaknar upp och mår bra. Medans dem andra vaknar bakis och med en huvudvärk skänkt från helvetet. Så jag tycker att vi nu tillsammans vaskar allt som innehåller alkohol och siktar in oss på att bli kvitt vår psykiska ohälsa. Vilka är med mig?

One Comment

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PARTNERE: Autobutler Avis be2 Sweden Bemz Bokbörsen Budget Concrete Humanity Creo Gaming Gearbest Happy plugs Home by Sweden MyLoan Nystart Finans One.com Protein.se Rentalcars SE Spartoo Teddymania Zandvoort | NO: Bemz Bonnier Publications Gamezone Gearbest Gina Tricot Gymgrossisten Happy plugs Hotelopia LensOn Lensway Nelly One.com Palm Research Passionfruit Pinkorblue PRO ISP Rentalcars SF Kids Shobr Shopping4Net Yourlenses

DE: bet-at-home Bluenet Calzedonia CPL: BILD am Sonntag Abokampagne CPL: dsb-schuldenhilfe.de CPL: FAZ Woche gedruckt CPL: IPSOS Marktforschung DE CPL: NKL-Peters Leadkampagne CPL: shz-schuldenhilfe.de CPL: Wirtschaftswoche plus 15 EUR Gutschein CPL: Wirtschaftswoche plus ShoppingBon eglobalcentral helmade Kartonara Newchic One.com ReifenDirekt Sport-Thieme TOMTOP Urlaubseeland Utry.me UXGO Vacanceselect Wolford Yoins Zaful Zoony | AT: One.com Sport-Thieme