HEALTH

FÅR DU I DEG NOK D-VITAMIN

Kroppen vår lager D-vitamin når huden vår eksponeres for sollys. For oss i Norge, får vi stort sett dekket behovet for D-vitamin gjennom solen i sommermånedene, men i vinterhalvåret må vi få dekket behovet gjennom kosttilskudd eller mat. Til og med Helsedirektoratet anbefaler tilskudd av D-vitamin i de Nordiske kostrådene og Nasjonalt råd for ernæring.

D-vitamin har mange livsviktige oppgaver i kroppen vår. Det er blant annet viktig for skjelettet og immunforsvaret.
Flere studier viser også at lave nivåer av D-vitamin gir dårligere fysiske prestasjoner. Dette skyldes trolig at D-vitamin øker størrelsen og antallet hurtig muskelfibre i kroppen. Det å ha et lavt D-vitamin opptak er sett i sammenheng med økt risiko for flere sykdommer, blant annet multippel sklerose, høyt blodtrykk, diabetes, benskjørhet, og hjertesykdommer. Det ser også ut til at D-vitamin gir redusert risiko for kreft og er viktig i bekjempelsen av alle type infeksjoner og sykdommer.

Hvor mye D-vitamin som dannes i kroppen, vil avhenge av hvor lenge du er i solen og hvor sterkt sollysets UVB-stråling er. Kroppen kan bygge opp D-vitamin lagrene og dette kan vare i flere uker, men oftest går lagrene nedover utover høsten for oss som bor i nord. Derfor er det viktig at vi er bevist på å tilføre nok D-vitamin gjennom kosten i vintermånedene.
Her i Norge er de viktigste matkildene til D-vitamin fet fisk, margarin og melk tilsett D-vitamin. 1 dl ekstra lett melk tilsatt D-vitamin gir 0,4 mikrogram. 1 liten boks makrell i tomat gir 3 mikrogram. 1 porsjon laks på 125 g gir mellom 12 -15 mikrogram D-vitamin. 1 ts tran gir 10 mikrogram.
Normalt anbefales 10 mikrogram D-vitamin per dag for normale friske mennesker i en alder fra to til seksti år. Det er egene råd og retningslinjer for spebarn.

I vintermånedene vil det lønne seg å ta et D-vitamintilskudd. Jeg anbefaler alle mine coaching kunder og alle mine familiemedlemmer til å ta D-vitamin. I tillegg tar jeg det selv. Jeg bruker D-vitamin fra Pouri og tar 2 kapsler daglig i vinterhalvåret og 1 kapsel daglig på sommerhalvåret . Dette er et rimelig og bra D-vitamin tilskudd.
Tar du D-vitamin?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *