CASUAL DAY

BOKBÖRSEN MERA BUSINESS ÄN BRA BÖCKER

Bokbörsen.se har länge fungerat som en länk mellan 20 000 privata bokhandlar och läsarnas tid. Idag verkar det som om snabba kontanter spelar roll.

 

Bokbörsen kom som en räddande ängel på bokmarknaden år 2000. Redan då var många bokhandlar på tillbakagång, vilket bland annat innebar att man tog in allt färre titlar och att storsäljare allt mer dominerade.

I dag presenterar sig Bokbörsen som Sveriges största bokhandel med en miljon unika titlar på svenska. Registrerade säljare är 20 000 privatpersoner och en del antikvariat. Enligt Wikipedia omsatte Bokbörsen 36 miljoner kronor 2015.

 Dessvärre har Bokbörsen bytt policy. I stället för en gemensam organisation för försäljning av begagnad böcker verkar Bokbörsen i dag fungera som med fokus på kortsiktig vinstmaximering.

På företagets webbsida anges inte vem som äger företaget. I en artikel i Svensk bokhandel 2009 nämndes som Bokbörsens grundare Sven Bonde och Mats Levin, som drev företaget från hemmakontoret i Tvååker, ett par mil söder om Varberg. Jag gissar att nya ägare tagit över, med större intresse av snabba cash än av litteratur.

Numera tillämpar Bokbörsen ”enhetsporto” (55 kronor), vilket innebär att företaget gissningsvis tjänar mer på för högt porto än på själva böckerna. Faktureringen sköts centralt, inte som tidigare av de många säljarna (som hela tiden betalat en avgift till Bokbörsen och nu fått sina ofta begränsade inkomster beskurna).

Medelpriset för en bok anges till 100 kronor. Snittförsäljningen inkasserar alltså 155 kronor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *